Берковица се намира в подножието на северозападната част на Стара планина. Градът е заобиколен от невероятна природа, а чистият въздух и красотата са в изобилие. В гр. Берковица постоянна, етнографска експозиция можете да видите в Архитектурният музей на културата, в непосредствена близост до Къщата-музей “Иван Вазов”. Часовниковата кула също е забележителен паметник. Петроханският проход се намира на 1444 метра над морското равнище и е разположен на 25 км. южно от Берковица.

Всеки я вижда, чува ударите ѝ, но на пръсти се броят тези, които знаят историята и предназначението ѝ.

Във връзка с развитото занаятчийство и работата на турската администрация, турци и българи са почувствали необходимостта от един общ знак за приключване на производствената и служебна дейност. Така се идва до идеята за построяване на часовникова кула – ярък символ на икономическия и културен възход.

Клисурският манастир е четвъртия по големина манастир в България. Намира се в северозападната част на Стара Планина, в подножието на връх Тодорини Кукли. Първите сведения за него се намират през далечната 1240 година, но се споменава под името: „Пустио манастир“. 

Един от най-плодовитите, от творческа гледна точка, периоди на Иван Вазов са свързани с град Берковица. Въпреки че живее в града по-малко от две години, патриархът на българската литература успява да сътвори множество разкази – „Митрофан и Дормидолски“, „Белимецът“, „Моята съседка Гмитра“, „Грамада“, „Зихра“, „На Ком“, „На детето“, „Малини“. Това казва и самият той.

Етнографския музей в Берковица е разположен в Сърбинската къща, тя се намира в центъра на града.  Постройката е с типичната възрожденска архитектура, строена  е през 19 век, но е запазила автентичния си вид. Впечатление ще Ви направят красивите мотиви от дърворезба по шкафовете и вратите на къщата.